Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ο Ρίκο Κοκορίκο



Στην πρώτη συνάντηση την Παρασκευή 23-1-2015, τα παιδιά της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης διάβασαν το βιβλίο της Σοφίας Μαντούβαλου «Ο Ρίκο Κοκορίκο». Το βιβλίο αυτό κρύβει ένα μυστικό. Το ξέρουν όλα τα παιδιά που έχουν έξυπνη καρδιά. Όταν η αγάπη κυβερνάει, η ξενοφοβία περνάει!
Ο Ρίκο Κοκορίκο που γεννήθηκε στο μακρινό Πορτορίκo έχει τη δική του ιστορία. Η οικογένειά του αναγκάστηκε να αναζητήσει στην Ελλάδα μια καλύτερη ζωή και μια θέση εργασίας για τον μπαμπά του Ρίκο, τον κύριο Φιοντορίκο. Έτσι από το εξωτικό Πορτορίκο βρέθηκαν σε ένα τσιμεντένιο κτίριο κάπου στην Αθήνα, μα πάνω απ’ όλα σε μια άγνωστη χώρα μακριά από φίλους και συγγενείς. Όπως κάθε αρχή και δύσκολη για την οικογένεια του Ρίκο.
 Μεσάνυχτα βαθιά και ακούστηκε μια φωνή “Κικιρικοοοο, κικιρίκοοοο”, όλη η γειτονιά ανάστατη. Μα φυσικά ήταν ο Ρίκο, που δεν γνωρίζει τη διαφορά ώρας με το Πορτορίκο, και τα προβλήματα αρχίζουν. Απαίτηση των γειτόνων είναι να φύγει ο Ρίκο και η οικογένεια του μακριά γιατί είναι διαφορετικοί, άλλη ράτσα, άλλη φυλή! Ευτυχώς υπήρχαν και λιγοστοί που δικαιολόγησαν τη συνήθεια του Ρίκο, αλλά και ο ίδιος φοβήθηκε τόσο πολύ που από εκείνο το βράδυ προσπάθησε να  κόψει την παλιά του συνήθεια, και να  προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα.
Κάποια στιγμή  ο Ρίκο Κοκορίκο πηγαίνει στο σχολείο, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του.Η  προσαρμογή για το Ρίκο ήταν δύσκολη, οι γονείς των  άλλων παιδιών δεν ήθελαν να είναι μαζί με τα παιδιά τους.  “Ο ξένος  είναι διαφορετικός γι’ αυτό είναι ενοχλητικός” φώναζαν. Τα παιδιά όμως δεν γνωρίζουν διαφορές και όλοι είχαν να πουν ένα καλό λόγο για το μικρό Ρίκο, στάθηκαν δίπλα του στα δύσκολα μαζί με το δάσκαλό τους, ο οποίος σεμνά χωρίς λόγια περιττά λέει « τα παιδιά ανακαλύπτουν τη χαρά μέσα από τη διαφορά και από την αρχαία ακόμα εποχή ξένος σημαίνει φίλος κι επισκέπτης μας μαζί» » και όλα τακτοποιήθηκαν, διότι όπως λέει και το βιβλίο “όταν η αγάπη κυβερνάει, η ξενοφοβία περνάει”.

Υπεύθυνη του προγράμματος η εκπαιδευτικός Νιαβή Βασιλική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου