Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η γέννηση των ανθρώπων



Σύμφωνα με τον Ησίοδο τους ανθρώπους  τους έπλασε ο Προμηθέας, γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Νηρηίδας Κλυμένης. Ο Προμηθέας χρησιμοποίησε νερό και χώμα από τον Πανοπέα της Βοιωτίας, το χωριό Άγιος Βλάσης, και η Αθηνά φύσηξε ζωή μέσα τους.  Στην περιοχή αυτή στην αρχαιότητα δείχνανε  μεγάλα κομμάτια  ενός βράχο,  που δήθεν μύριζε σν ανθρώπινο σώμα.

Άλλοι μύθοι μας λένε ότι η Γη ήταν εκείνη που έδωσε τονπρώτο άνθρωπο, γιατί δεν ήθελε να ναι  μάνα  μόνο των δέντρων και  των ζώων. Είναι δύσκολο να πούμε αν ο Αλαλκομενέας  ξεπετάχτηκε σαν πρώτος άνθρωπος από τη  λίμνη Κωπαΐδα της Βοιωτίας.  Ίσως ήταν οι Κουρήτες στην Κρήτη ή οι Κορύβαντες,  ή η Λήμνος τον Κάβειρο.
 Ίσως η Αρκαδία να γέννησε τον πρώτο άνθρωπο,  τον Πελασγό, που γεννήθηκε πριν από την εμφάνιση της Σελήνης, γι αυτό οι Αρκάδες ονομάζονται    " Προσελήνιοι ". 



Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου της γέννησης των ανθρώπων, οι θεοί τα πολύ παλιά χρόνια   για να μην είναι μόνοι τους δημιουργούν οι ίδιοι τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα μέσα στη γη, από χώμα και φωτιά και από ό,τι ανακατεύεται με αυτά τα στοιχεία.  Τα έφεραν πάνω στο  φως και είπαν στον Προμηθέα και στον αδελφό του Επιμηθέα να κάνουν ωραία τα όντα αυτά  και να τους μοιράσουν τις ικανότητες που τους ταίριαζαν στον καθένα τους.
Ο Επιμηθέας ζήτησε από τον Προμηθέα να κάνει αυτός  τη διανομή αυτή. Ο Επιμηθέας έδωσε τα πάντα στα ζώα, φροντίζοντας ώστε  το κάθε ζωικό είδος να έχει ίσες πιθανότητες επιβίωσης έναντι των άλλων. Για παράδειγμα, τα μικρά ζώα όπως ο σπουργίτης ή ο λαγός, έδωσε στον πρώτο φτερά για να μπορεί να ξεφεύγει από τα αρπακτικά και στον άλλο, για τον ίδιο λόγο,  τρέξιμο και μια υπόγεια φωλιά όπου θα μπορεί να καταφεύγει σε περίπτωση κινδύνου. Σε άλλους έδωσε τρίχωμα ή ακόμη σκληρό δέρματα, ικανά να προφυλάσσουν από το κρύο, κατάλληλα και για τις ζέστες. Χωρίς να λογαριάσουμε ότι όταν πήγαιναν να κοιμηθούν τα ίδια  να τους είναι στρωσίδι το καθένα δικό τους, και από φυσικού του στον καθένα. Έδωσε στο ένα εδος κεράτινες οπλές, στο άλλο σκληρά δέρματα χωρίς αίμα. Έπειτα προμήθευσε με διαφορετικές τροφές τα διάφορα είδη: σε άλλα χορτάρια από τη γη, σε άλλα καρπούς δένδρων, σε άλλα ρίζες, σε ορισμένα όρισε η τροφή του να είναι η σάρκα άλλων ζώων, όμως τους έδωσε περισσότερη γονιμότητα, ενώ έδωσε μεγάλη γονιμότητα σε εκείνα που θα αποδεκατίζονταν από αυτά, κι έτσι διασφάλισε την επιβίωση του είδους.
Όμως ο Επιμηθέας επειδή δεν ήταν πολύ σοφός, δεν συνειδητοποίησε ότι έχοντας καταξοδέψει τις ιδιότητες για τα όντα που στερούνται λογικής, του απόμεινε το ανθρώπινο γένος που δεν είχε προικιστεί καθόλου και δεν ήξερε τι να κάνει. Τότε ήρθε ο Προμηθέας, για να επιθεωρήσει τη μοιρασιά. Βλέπει τα άλλα ζωντανά να έχουν τακτοποιηθεί όπως πρέπει από όλες τις απόψεις, και τον άνθρωπο να είναι ολόγυμνος, ανυπόδητος, χωρίς στρωσίδι, άοπλος. Τότε ο Προμηθέας, μην ξέροντας πώς να διαφυλάξει τον άνθρωπο, κλέβει από τον Ήφαιστο και την Αθηνά την τεχνική ικανότητα, κλέβοντας τη φωτιά. Και με αυτό τον τρόπο τη δωρίζει στον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου