Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Το Μυθολογικό Εργαστήρι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς πάει διακοπές

Το Μυθολογικό Εργαστήρι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, που λειτούργησε για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 9 Μαΐου 2015 ολοκλήρωσε το ταξίδι του στον Ωκεανό της Ελληνικής Μυθολογίας, με οδηγό την εθελόντρια εκπαιδευτικό Νιαβή Βασιλική, συνοδηγούς τις εθελόντριες εκπαιδευτικούς Μπελεσάκου Κατερίνα και Καγιά Νίκη και επιβάτες τα 35 παιδιά του Δημοτικού, τάξεων Δ, Ε και ΣΤ, διαφόρων σχολείων της Λιβαδειάς. Το καράβι μας εκτελούσε κάθε τρεις βδομάδες το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Ελληνική Μυθολογία, δηλαδή στην προϊστορία των κατοίκων αυτού του τόπου, των Πρωτοελλήνων.
Σταθμοί στο ταξίδι μας ήταν οι μύθοι της Θεογονίας του Ησίοδου: Κοσμογονία, γέννηση των θεών, Τιτανομαχία, Γιγαντομαχία, μάχη του Τυφώνα με τον Δία. Στο ταξίδι μας συναντήσαμε τις Ελικωνιάδες Μούσες, τον Προμηθέα, τον Επιμηθέα και την Πανδώρα. Ανακαλύψαμε μύθους σχετικούς με τη δημιουργία του ανθρώπου και τα πέντε γένη του, χρυσό, αργυρό, χάλκινο, ηρώων και σιδερένιο.
Την άνοιξη ταξιδέψαμε σε γιορτές της αρχαιότητας, σχετικές με την εποχή, όπως τα Ανθεστήρια, τα Αδώνια – το Πάσχα των αρχαίων- αλλά και τα έθιμά τους, που πολλά από αυτά έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Τελευταίος μας σταθμός ο μύθος του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, των οποίων ένα από τα παιδιά τους ήταν ο ‘Ελληνας, από τον οποίο πήρε το όνομά της η χώρα μας .
Ολοκληρώσαμε τις δραστηριότητές μας φτιάχνοντας μια αφίσα με κείμενα και εικόνες από τους μύθους που επεξεργαστήκαμε όλο αυτό το διάστημα και βρίσκεται στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης. Αυτούς τους μύθους όποιος επιθυμεί μπορεί να τους βρει στο elikonion.blogspot.com
Ήτα ένα ταξίδι χαρούμενο και δημιουργικό με αφηγήσεις, αναζήτηση του συμβολισμού κάθε μύθου, όπου ήταν δυνατόν, δραματοποιήσεις αλλά και εικαστικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική και τραγούδι,. Και όπως όλα τα ταξίδια κάποτε τελειώνουν έτσι και το ταξίδι μας στην Ελληνική Μυθολογία έφτασε στο τέλος του. Και όπως ξέρουμε όλοι μας ότι όταν ένα ταξίδι τελειώνει ήδη έχουμε σχεδιάσει ένα καινούριο, έτσι και εμείς κλείσαμε ραντεβού το Σεπτέμβρη για ένα καινούριο ταξίδι ‘Ένα ταξίδι στον Ωκεανό της Ελληνικής Μυθολογίας με καράβι το Εργαστήρι Μυθολογίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το προσωπικό της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς για την συμπαράστασή του. Εύχομαι ολόψυχα στα παιδιά και των δύο τμημάτων, στις συνταξιδιώτισσές μου Κατερίνα Μπελεσάκου και Καγιά Νίκη καθώς και στο προσωπικό της βιβλιοθήκης καλό Καλοκαίρι, καλή αντάμωση!

Η υπεύθυνη του Μυθολογικού Εργαστηρίου Νιαβή Βασιλική


 
 








 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου