Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ο αστερισμός της Κόμης της Βερενίκης



Η Κόμη της Βερενίκης βρίσκεται ανάμεσα στη Μεγάλη Άρκτο και στον αστερισμό της Παρθένου, γνωστός από την αρχαιότητα περιλαμβάνει 43 αμυδρά άστρα.

Ο αστερισμός οφείλει το όνομά του σε ιστορικό και όχι μυθολογικό πρόσωπο. Η Βερενίκη ήταν κόρη του δυνάστη της Κυρήνης Μάγα και της Απάμης, κόρη του βασιλιά της Συρίας Αντιόχου Α΄. Ήταν φημισμένη για την ομορφιά της και τα πλούσια μαλλιά της. 
Παντρεύτηκε τον  Πτολεμαίο Γ΄ τον  Ευεργέτη.  Λίγο μετά το γάμο τους, ο Πτολεμαίος αναχώρησε από την Αίγυπτο για να υποστηρίξει την αδερφή του, που ονομαζόταν επίσης Βερενίκη, στον Τρίτο Συριακό πόλεμο. Ο  ποιητής Καλλίμαχος συγκεκριμένα αναφέρει πως την άφησε στο νυφικό της κρεβάτι. Ο χωρισμός στοίχισε πολύ στη Βερενίκη, η οποία αγωνιώντας για την  τύχη του άντρα της ορκίστηκε να κόψει τα πλούσια μαλλιά της και να τα αφιερώσει στη θεά Αφροδίτη, αν τον βοηθούσε να επιστρέψει σώος και νικητής.

Όταν η Βερενίκη πληροφορήθηκε ότι ο άνδρας της επέστρεψε νικητής, εκπλήρωσε το τάμα της,  και έκοψε σύριζα τα μαλλιά  και τα αφιέρωσε Αφροδίτης στο Ζεφύριο.  Την άλλη μέρα όμως τα μαλλιά της είχαν εξαφανιστεί από το ναό και ο Πτολεμαίος έξω φρενών άρχισε ν α απειλεί πολύ κόσμο με θάνατο προκειμένου να μάθει ποιος διέπραξε την ιεροσυλία.

‘Ένας από τους πιο φημισμένους  αστρονόμους, ο Κόνων από τη Σάμο, προκειμένου να κατευνάσει την οργή του Πτολεμαίου και να γλυτώσει πολύ κόσμο από βέβαιο θάνατο, ζήτησε ακρόαση από το βασιλιά. Ο Κόνων πληροφόρησε το βασιλιά πως λίγες μέρες πριν, μελετώντας τα αστέρια στον ουρανό, ανακάλυψε έναν αστερισμό, όχι ιδιαίτερα ζωηρό που τα αστέρια του είχαν απαλό χρώμα, όπως
τα μαλλιά της Βερενίκης.


Έβγαλε λοιπόν το συμπέρασμα λοιπόν το συμπέρασμα ότι η Αφροδίτη ή ο Δίας πήρε τα πλούσια μαλλιά της Βερενίκης από το βωμό και τα ανέβασε στον ουρανό. Δείχνοντας τα 7 φωτεινά άστρα του αστερισμού  ο Κόνων είπε ότι οι θεοί έβαλαν εκεί την κόμη, για να τη βλέπουν οι άνθρωποι και να επαινούν την αγάπη της Βερενίκης για το σύζυγό της, τη θεοσέβειά της και τη συνέπεια του λόγου της. Έτσι ο πανέξυπνος αστρονόμος μετέτρεψε την οργή του Πτολεμαίου σε χαρά, αφού τα μαλλιά της γυναίκας του δε βεβηλώθηκαν από ανθρώπινο χέρι, αλλά θα βρίσκονται στον ουρανό για πάντα άφθαρτα και αθάνατα!    
Ο Καλλίμαχος, ονομαστός ποιητής στην αρχαιότητα,  έγραψε το ποίημα « Βερενίκης Πλόκαμος» από το οποίο σώζονται μικρά αποσπάσματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου