Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

" Το ταξίδι του Σεμπάστιαν" - Τελευταία συνάντηση της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης



Η και τελευταία συνάντηση της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης πραγματοποιήθηκε στις 4-5-2017 στον 3ο όροφο της Βιβλιοθήκης μας. Κλείσαμε τον κύκλο των συναντήσεων μας διαβάζοντας  το βιβλίο « Το ταξίδι του Σεμπάστιαν» της  Ingrid Ostheeren, σε μετάφραση Μαρία Αγγελίδου.

«Ο μικρός ποντικός Σεμπάστιαν μαθαίνει από το Ρόκο, το μάγο-κόκορα, τα μαγικά λόγια που τον ταξιδεύουν σ’ όποιο μέρος του αρέσει. Φεύγει, λοιπόν, από το σπίτι του, που ήταν σε  ένα  αγρόκτημα, λέγοντας τα μαγικά λόγια : "Λίρουμ, λάρουμ, ντιμπιντάρουμ…" και  φτάνει στο νότο, στο Νότιο Πόλο. Αλλά δεν είναι ζεστός όπως στον περίμενε και  έχει κρύο. Βρίσκει όμως ζεστασιά   στην αγκαλιά ενός μικρού Πιγκουίνου.  Θέλει να φύγει από εκεί γι’ αυτό ξαναλέει τα μαγικά λόγια και βρίσκεται σε μια  απέραντη έρημο, όπου ο ήλιος ζεματάει και νερό δεν υπάρχει, όπως τον πληροφόρησε  μια καμήλα.

Αλλά ούτε εκεί σκέφτεται ότι είναι ωραία, γι’ αυτό λέει πάλι τα μαγικά λόγια και βρίσκεται μακριά από την έρημο, σε έναν άλλο τόπο με πολλά πολλά νερά, αλλά αγριεμένα, σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, πάνω σε ένα καράβι, που με δυσκολία κρατιέται από ένα σχοινί για να μην πνιγεί.   Από τη δύσκολή στιγμή  τον σώζει ο ποντικός του καραβιού.

Πάλι θέλει να φύγει, γι’ αυτό λέει αμέσως το μαγικά του λόγια και βρίσκεται σε μια πολιτεία με πολλούς ανθρώπους, όπου αναγκάζεται να κρυφτεί  σε μια γωνιά για να μην τον πατήσουν. Ξαφνικά ακούει ένα παράξενο θόρυβο, νιώθει τη γη να τρέμει και τότε  ακούει μια φωνούλα στο αυτί του  να του λέει: «έλα εδώ γρήγορα». Μια όμορφη  ποντικίνα τελευταία στιγμή τον έσωσε από το τρένο που πέρασε. Ο Σεμπάστιαν  καλεί την όμορφη ποντικίνα  να πάει μαζί του, στο ομορφότερο μέρος του κόσμου, που δεν είναι άλλο από το αγρόκτημα, στο οποίο βρίσκεται το σπίτι του. Αυτή δέχεται και με τα μαγικά του λόγια έφτασαν στο αγρόκτημα».  

Τα παιδιά συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Σημεία ανάγνωσης» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, απάντησαν στις ερωτήσεις : ποιος, πού, πότε, πώς, τι και  γιατί.  

Στη συνέχεια συζήτησαν για τις αναγνωστικές τους συνήθειες, τα βιβλία που έχουν διαβάσει και έπαιξαν το παιχνίδι των ερωτήσεων του προγράμματος, απαντώντας με κείμενα που έγραψαν και με ζωγραφιές που έφτιαξαν. 


Η κ. Μιμίκου Ελένη, υπάλληλος της Βιβλιοθήκης, η κ. Διώνη Πούλου που συμμετείχε στην υλοποίηση του προγράμματος και εγώ, η Νιαβή Βασιλική, η υπεύθυνη του προγράμματος, ευχηθήκαμε στα παιδιά να περάσουν ένα καλό καλοκαίρι συντροφιά με όμορφα βιβλία, καλούς φίλους και πολύ  παιχνίδι. 
        
                                
       





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου