Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Τα 5 γένη των ανθρώπων:Αργυρό, Ηρωικό, Χάλκινο,Σιδερένιο

Σύμφωνα με τον Ησίοδο μετά το χρυσό γένος (βλέπε στην ανάρτηση " Χρυσό γένος) δημιουργήθηκε από τους Ολύμπιους το αργυρό γένος των ανθρώπων.      Οι άνθρωποι ζούσαν λίγα χρόνια, ήσαν  ανώριμοι και κακοί, γκρινιάρηδες, αλαζόνες και βασανισμένοι. Ήταν αποκρουστικά τρομακτικά πλάσματα και αιμοβόρα. Έμεναν εκατό χρόνια κοντά στην μάνα τους μέχρι να ωριμάσουν. 

Δεν σεβάστηκαν τους θεούς και δεν θυσίαζαν  όπως ήταν η υποχρέωσή τους. Ο Δίας τους αφάνισε, πέθαιναν, τους κάλυπτε το χώμα και τους έλεγαν μακάριους του κάτω.  


Μετά ακολουθεί το χάλκινο γένος που το μυαλό τους το είχαν στον πόλεμο. Και η καρδιά τους ήταν σκληρή σαν ατσάλι, τα σπίτια τους, τα όπλα τους όλα τα έφτιαχναν από χαλκό.  Αλληλοεξοντώθηκαν λόγω της πολεμοχαρούς φύσης τους και κατέβηκαν κάτω στο σκοτεινό Άδη. 

 Το τέταρτο γένος των ηρώων το έπλασε ο Δίας και ήταν το πιο δίκαιο και τι πιο ανδρειωμένος, το γένος των ημίθεων, την προηγούμενη από μας γενιά. Αλλά και αυτούς τους χάλασε ο ολέθριος πόλεμο. Πήραν μέρος στον  πόλεμο της Τροίας χάριν της καλλίκομης Ελένης. Οι πιο πολλοί σκεπάσθηκαν στο χώμα, ελάχιστοι ζουν πέρα στο νησιά των Μακάρων,Ηρακλής, Θησέα..... τους οποίους θυμόμαστε και μεις σήμερα. 

Τέλος ήρθε το σιδερένιο γένος, το δικό μας γένος.  Θα υπάρχει ο κάματος, η φθορά, η αδικία, η αγνωμοσύνη, οι αρρώστιες, τα γεράματα, η υπερβολή, ο φθόνος..... αλλά υπάρχει και η Αρετή και η δικαιοσύνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου