Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Μυθολογικό Εργαστήρι παιδιών 3η συνάντηση 2016-2017


Η τρίτη συνάντηση του Μυθολογικού Εργαστηρίου των παιδιών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3-12-2016 στο φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς. Στο πρώτο μέρος επεξεργαστήκαμε τους μύθους για το λιοντάρι του Κιθαιρώνα και για την τιμωρία που επέβαλε στους Μινύες, στους απεσταλμένους του βασιλιά του Ορχομενού Εργίνου, που πήγαν  να εισπράξουν το φόρο από τους Θηβαίους. 
Στο δεύτερο μέρος αναφερθήκαμε στα έθιμα του δωδεκαημέρου και κυρίως στο έθιμο της Ειρεσιώνης, το στολισμένο κλαδάκι ελιάς που κρατούσαν τα παιδιά όταν έλεγαν τα κάλαντα στην αρχαία Αθήνα.

Επεξεργαστήκαμε τους μύθους και προσπαθήσαμε να τους ερμηνεύσουμε και να δούμε το κρυφό μήνυμά τους. Στο λιοντάρι του Κιθαιρώνα αναφερθήκαμε στην προσφορά του Ηρακλή αλλά και στην προσφορά κάθε ανθρώπου για το κοινό καλό.   Στο μύθο με τους απεσταλμένους του βασιλιά Εργίνου, οι Μινύες, αντιπροσωπεύουν τον κάθε άνθρωπο που παραμένει δεσμευμένος με το παρελθόν του, στην εκδίκηση και στην τιμωρία, απρόθυμος να συγχωρέσει και ελευθερωθεί.

Αφού ζωγράφισαν, κλείσαμε την συνάντησή μας λέγοντας τα παιδιά μια λέξη για το πώς πέρασαν. Είπαν: πολύ καλά, φανταστικά, τέλεια, ωραία, υπέροχα, καλά, καταπληκτικά, όμορφα!
Και σε  αυτή τη συνάντησή μας είχαμε την πολύτιμη βοήθεια της κ. Ιουλίας Βελέντζας, υπαλλήλου της Βιβλιοθήκης. 
Φεύγοντας παιδιά, η κ. Ιουλία Βελέντζα και η υπεύθυνη του προγράμματο Νιαβή Βασιλική,  αλληλοευχηθήκαμε καλές γιορτές, καλή χρονιά και καλή αντάμωση την καινούρια χρονιά, 2017.

Θα βρείτε τα έθιμα του δωδεκαημέρου στην πιο κάτω διέυθυνση:
http://elikonion.blogspot.gr/search/label/%CE%88%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%B1%20%CE%B4%CF%89%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου