Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Θεογονία - η γέννηση των πρώτων θεών σύμφωνα με τον Ησίοδο


Ο Ησίοδος στο ποίημα Θεογονία αναφέρει ότι προϋπήρχαν τρία στοιχεία το Χάος, η Γαία και ο Έρως. Αυτά τα τρία στοιχεία είναι αυτογέννητα, κι απέχουν μόνο χρονικά στη σειρά της γέννησής τους.
Πρώτα υπήρξε το ΧΑΟΣ! Το Χάος δεν έχει ούτε σώμα ούτε πρόσωπο, είναι μια άβυσσος, μια μαύρη τρύπα που μέσα της δεν συναντάμε κανένα γνώριμο πλάσμα. Κανένα αντικείμενο, κανένα πράγμα δεν μπορούμε να διακρίνουμε μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Το ΧΑΟΣ μοιάζει με γιγάντιο σκοτεινό βάραθρο, όπως στους εφιάλτες : αν πέσουμε εκεί μέσα, η πτώση μας δεν θα έχει τέλος. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί ούτε εμείς  ούτε κανένα ανθρώπινο πλάσμα δεν υπήρχε ακόμη από τον κόσμο αυτό!
Και ύστερα ξαφνικά μια άλλη θεότητα ξεπηδά, η πλατύστηθη ΓΗη  ΓΑΙΑ το αιώνιο στέρεο βάθρο όλων-των αθανάτων θεών και αργότερα  των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.
Και ύστερα ξεπηδά ο Έρως, θεός χωρίς πρόσωπο και αυτός, είναι μια ζωογόνος δύναμη. Από τους τρεις πρώτους θεούς μόνο ο Έρως δε γεννά απογόνους. Αυτός ενώνει και ωθεί τις άλλες δυνάμεις σε δημιουργία.
Η Γαία θα γεννήσει από μόνη της τον αστερόπληθο Ουρανό, ούτε μικρότερο ούτε μεγαλύτερο από αυτήν, να την σκεπάζει πέρα ως πέρα από παντού, για να γίνει των μακάριων θεών το αιώνιο και στέρεο σπίτι τους.  
                                                                                               
Μέσα από τα σπλάχνα της η Γη θα γεννήσει τα ΟΡΗ και τον ΠΟΝΤΟ που δεν αδειάζει ποτέ από νερό, με τα κύματα πάντα να λυσσομανούν.

Και όσο η Γη βρισκόταν αγκαλιασμένη με τον  Ουρανό  γέννησε τους έξι ΤΙΤΑΝΕΣ ( Ωκεανό, Κοίο, Κρείο, Κρόνο, Υπερίωνα και Ιαπετό) και τις έξι ΤΙΤΑΝΙΔΕΣ ( Θεία, Ρέα, Θέμιδα, Μνημοσύνη, Τηθύα και Φοίβη).

Αργότερα θα γεννήσει τρία τερατώδη πλάσματα « ολόιδια με θεούς «, λέει ο Ησίοδος, μόνο που έχουν ένα τεράστιο  μάτι στη μέση του μετώπου τους! Αυτοί είναι οι ΚΥΚΛΩΠΕΣ (Βρόντης, Στερόπης και Άργης). Όπως και οι αδελφοί τους οι Τιτάνες έχουν τεράστια δύναμη και είναι απίστευτα βίαιοι. Αυτό φαίνετε καθαρά από τα ονόματά τους που έχουν σχέση με την καταιγίδα και τη θύελα.  Ο Βρόντης, αυτός που βροντά, Στερόπης  η αστραπή και Άργης, ο κεραυνός. Αυτοί θα δώσουν μελλοντικά στο Δία τα πιο φοβερά του όπλα, τη βροντή, την αστραπή και τον κεραυνό, που ο Δίας θα εξαπολύει ενάντια στους εχθρούς του, για να τους τυφλώνει και να τους κατατροπώνει.  

Τέλος από το σμίξιμο του Ουρανού και της Γης θα γεννηθούν και άλλα τρία φριχτά πλάσματα, πιο τρομακτικά από τους 12  Τιτάνες και τους  3 Κύκλωπες, οι ΕΚΑΤΌΓΧΕΙΡΕΣ, με 50 κεφάλια και 100 χέρια με απίστευτη δύναμη. Είναι τόσο εντυπωσιακοί, που ακόμα και ο Ησίοδος να αποφεύγει να πει τα ονόματά τους γιατί, όπως αναφέρει,  κινδυνεύουμε να τραβήξουμε την προσοχή τους : ο πρώτος λέγεται Κόττος, ο δεύτε

ρος Βριάρεως και ο τρίτος Γύγης.
Ο Ουρανός απεχθανόταν τα παιδιά του, τους Τιτάνες, τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες. Είχε πραγματικά μεγάλο μίσος . Γιατί φοβόταν μήπως κάποιο από αυτά του πάρει τη θέση του, όχι μόνο την εξουσία αλλά και εκείνη τη μητέρα του και γυναίκα του, τη Γαία. Και τους φυλακίζει στα Τάρταρα, πράγμα που τα παιδιά του δεν του το συγχωρούν.

Τα Τάρταρα είναι τόπος ομιχλώδης και τρομερός, γεμάτος μούχλα και διαρκώς βυθισμένος στο πιο απόλυτο σκοτάδι.  Τα Τάρταρα βρίσκονται στο μακρινά βάθη της Γης. Το μέρος αυτό  αργότερα θα ταυτιστεί με τον Άδη, τον Κάτω Κόσμο, που θα εκτοπίζονται οι νεκροί, όταν αργότερα θα υπάρξουν άνθρωποι   και οι ηττημένοι ή οι τιμωρημένοι θεοί.
Ο Ησίοδος μας δίνει μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για το που βρίσκονται τα Τάρταρα. Μας λέει ότι ότι τα Τάρταρα είναι βυθισμένα μέσα στη Γη, τόσο μακριά από την επιφάνεια του εδάφους όσο μακριά είναι ο ουρανός από τη Γη και συνεχίζει, φαντάσου ένα αμόνι, σαν μεγάλο τραπέζι από μπρούντζο, που χρησιμοποιούν οι σιδηρουργοί για να σφυρηλατήσουν τα μεταλλικά αντικείμενα με τα εργαλεία τους, θα χρειαζόταν εννιά νύχτες και εννιά μέρες για να πέσει αυτό το τεράστιο βαρύ κομμάτι μπρούντζου από τον Ουρανό μέχρι την επιφάνεια της Γης, και άλλες εννιά ημέρες και εννιά νύκτες για να πέσει από την επιφάνεια της Γης μέχρι τα βάθυ του Τάρταρου !  

Η γαία φουσκωμένη από τόσα παιδιά, δεν μπορεί να τα κρατά άλλο μέσα της κρατάει μέσα της ! Απευθύνεται σε αυτούς και τους προτρέπει να εξεγερθούν εναντίον του φρικτού αυτού πατέρα, που τους εμποδίζει να ανοίξουν τα φτερά τους και να μεγαλώσουν, να δουν το φως της ημέρας.
Η Γαία τους προτείνει ένα φοβερό σχέδιο  εναντίον του πατέρα τους, του Ουρανού. Με το λιωμένο μέταλλο που βρίσκεται στα σπλάχνα της  η Γαία κατασκευάζει ένα δρεπάνι, το οποίο είναι οδοντωτό και κοφτερό. Κρατώντας με το αριστερό του χέρι  ο Κρόνος το δρεπάνι και όταν ο πατέρας του ο Ουρανός αγκαλιάζει τη μητέρα του τη Γαία, του κόβει τα γεννητικά του όργανα. Και το πετάει μακριά στη θάλασσα.
 Όμως από το  αίμα που έσταξε στη Γη θα γεννηθούν τρία πλάσματα , τρεις  θεότητες του μίσους, οι Ερινύες, η Αληκτώ, η Τισιφόνη και η Μέγαιρα. Οι Ερινύες είναι θεές της εκδίκησης και του μίσους, που καταδιώκουν τους ενόχους που διέπραξαν φοβερά εγκλήματα και  τους υποβάλλον σε φοβερά βασανιστήρια.
Με το αίμα του Ουρανού που αναμίχτηκε με τη Γαία γεννήθηκαν οι Μελιάδες νύμφες (Αδράστεια, Αρέθουσα, Βριθώ, Γλαύκη, Ελίκη, Ίδη, Κελαινώ, Κρίμη και Κυνόσουρα), δηλ. κοπέλες που γεννήθηκα στα δέντρα που λέγονται μελίες. Είναι και αυτές τρομακτικές και πολεμόχαρες θεότητες, αφού από το ξύλο της μελίας, το δέντρο που αποτελεί το βασίλειό τους, κατασκευάζονται τα καλύτερα όπλα, κυρίως τα τόξα και τα βέλη που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο.
Εκτός από τις Ερινύες και Μελίες γεννιούνται και κάτι τρομερά πλάσματα  οι Γίγαντες, πάνοπλοι με τις λαμπερές στολές έτοιμοι για πόλεμο.

 Τα όργανα ο Κρόνος τα ριξε στον Πόντο και για καρό έπλεαν στη θάλασσα. Μέσα από τους αφρούς της θάλασσας γεννήθηκε μια κόρη.  Η Αφροδίτη, η ωραιότερη από όλες τις θεότητες. Μαζί της γεννήθηκε και ο Έρωτας και ο Ίμερος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου