Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ο Κρόνος και η Ρέα , ο Δίας και η Ήρα

Ο Κρόνος αφού τιμώρησε τον πατέρα του τον Ουρανό, με τη βοήθεια της μητέρας του της Γαίας,  απελευθέρωσε τα αδέλφια του τους Τιτάνες, όχι όμως τους  Κύκλωπες και τους Εκτόγχειρες γιατί τους φοβόταν. Παντρεύτηκε την Τιτανίδα Ρέα, την αδελφή του. 
Γνωρίζοντας ο Κρόνος ότι κινδυνεύει να χάσει την εξουσία από τα παιδιά του, όπως και αυτός πήρε την εξουσία από τον πατέρα του, έκανε το εξής: κάθε φοράπου η Ρέα  γεννούσε καταβρόχθιζε τα παιδιά του.
Η Ρέα, όπως και η μητέρα της η Γαία είναι πολύ συγχυσμένη με τον άντρα της. Η Γαία μίσησε τον Ουρανό που δεν άφησε τα παιδιά της να δουν το φως της ημέρας, το ίδιο και η Ρέα γιατί ο Κρόνος τις τρώει τα μωρά της μόλις γεννηθούν. Η Ρέα απελπισμένη πηγαίνει και ζητά βοήθεια από τη μητέρα της και τον πατέρα της. Οι γονείς της τη συμβουλεύουν τι να κάνει για να μη φαγωθεί ζωντανός και ο μικρός Δίας.  Τη συμβούλεψε  να φύγει αμέσως για την Κρήτη. Και έτσι έγινε, σαν ήρθε η ώρα να γεννήσει τον Δία, πήγε στην Κρήτη και σε απάτητη σπηλιά τον έκρυψε. Και για να μην αντιληφθεί  τίποτα ο Κρόνος του έδωσε μια πέτρα τυλιγμένη σε σπάργανα και την κατάπιε.
Κρυμμένος στη σπηλιά ο Δίας, μεγαλώνει πίνοντας το γάλα της κατσίκας της αμάλθειας. Από το δέρμα της αμάλθειας, που δεν το διαπερνούσε ούτε βέλος ούτε λόγχη, ο Δίας αργότερα θα φτιάξει τη περίφημη ασπίδα του, την αιγίδα του.  Όταν πια ο Δίας μεγάλωσε και έγινε ενήλικος η Ρέα του  δίνει ένα χυμό από βότανα να το δώσει στον Κρόνο. Το μαγικό αυτό υγρό του προκαλεί εμετό  και έτσι βγαίνουν με τη σειρά όλα τα παιδιά που είχε καταπιεί. Πρώτα η πέτρα και μετά οι υπόλοιποι θεοί: Δήμητρα,  Εστία, Ήρα, Ποσειδώνα και Άδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου