Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

3η συνάντηση Μυθολογικού Εργαστηρίου

Tα Σάββατα  5-12-2015 και 12-12- 2015 πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση του 1ου και 2ου τμήματος του Μυθολογικού Εργαστηρίου. Επειδή επικρατούσαν άσκημες καιρικές συνθήκες το διάστημόπλοιό μας δεν μπορούσε να απογειωθεί για το συνηθισμένο μας «μυθολογικό μας» ταξίδι στους αστερισμούς. Έτσι και μεις ασχοληθήκαμε με τα έθιμα του δωδεκαημέρου που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα.
Μιλήσαμε για τα Ηλιούγεννα, τα Χριστούγεννα των αρχαίων, για το χειμερινό ηλιοστάσιο και τη γέννηση των θεών κατά το διάστημα αυτό σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, πριν τη γέννηση του Χριστού, όπως του Δία, του Απόλλωνα, του Διονύσου, του Ηρακλή αλλά και του Ορφέα για τους Έλληνες, του « αήττητου Ήλιου» για τους Ρωμαίους, του Όσιρι για τους Αιγύπτιους, του Μίθρα για τους Πέρσες, του Βάαλ για τους Φοίνικες και Βαβυλώνιους. Αναφερθήκαμε στα τα κάλαντα και το έθιμο της Ειρεσιώνης, τους καλικαντζάρους που για τους αρχαίους ήταν οι ψυχές των νεκρών, οι κήρες, για το Χριστόψωμο και τη βασιλόπιτα που ήταν ο «ιερός άρτος» προς τιμή των θεών τους.

Στη συνέχεια αφού τραγουδήσαμε τα κάλαντα το κάθε παιδί έφτιαξε την Ειρεσιώνη του την οποία και πήρε μαζίτου φεύγοντας. Κλείσαμε δίνοντας ευχές για καλές γιορτές και λέγοντας το κάθε παιδί με μια λέξη τα συναισθήματά του για το πώς πέρασε. Είπαν : τέλεια, θαυμάσια, φανταστικά απερίγραπτα, όμορφα, ενδιαφέροντα, καταπληκτικά, όμορφα, χαρούμενα… …  .











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου