Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

6η συνάντηση Μυθολογικού Εργαστηρίου



Στις 19 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 6η συνάντηση και των δύο τμημάτων του Μυθολογικού Εργαστηρίου μας, μιας και  μέσα στο Μάρτη είχαμε και τις Απόκριες και είπαμε να το ρίξουμε έξω και να διασκεδάσουμε. Ο τρίτος όροφος της Βιβλιοθήκης πλημμύρισε από 32 χαρούμενα παιδιά. Μπήκαμε στο «διαστημόπλοιό μας» και ταξιδέψαμε για το μεγαλύτερο πλανήτη σε διαστάσεις και μάζα του Ηλιακού μας Συστήματος, τον  Δία. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο.

Παρακολουθήσαμε το βίντεο «Πλανήτης Γη Και Σύμπαν - Ο Πλανήτης Δίας», στη συνέχεια αναφερθήκαμε για τις μη επανδρωμένες αποστολές των διαστημοπλοίων Pioneer 10, 11, τα Voyager 1, 2  που έστειλαν χιλιάδες φωτογραφίες από τον πλανήτη Δία. Εντός των Voyager τοποθετήθηκε ο λεγόμενος «Χρυσός Δίσκος». Δημιουργός του ήταν ο διάσημος αστρονόμος Καρλ Σαγκάν. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συλλογή από ήχους και 116 εικόνες για το ανθρώπινο είδος και τον πλανήτη Γη καθώς και χαιρετισμούς σε πάνω από 50 γλώσσες. Στο εξωτερικό του υπήρχαν χαραγμένα σύμβολα που έδειχναν πως μπορεί να αποκωδικοποιηθεί ο δίσκος.

Μετά από όλα αυτά τα ενδιαφέροντα για τον πλανήτη Δία στη συνέχεια ταξιδέψαμε στο σύμπαν της Ελληνικής Μυθολογίας και  συγκεκριμένα σε δυο μύθους σχετικούς με το θεό Δία.

Ο πρώτος μύθος αναφερόταν στη μεταμόρφωση του Δία σε ταύρο και την αρπαγή της Ευρώπη, κόρη του Αγήνορα, βασιλιά της Φοινίκης, και της Τηλέφασσας.  Την αναζήτησή της από τον αδελφό της Κάδμο και την ίδρυση της Θήβας.

Ο δεύτερος μύθος είναι  σχετικός με τη ζήλια της Ήρας για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις του Δία. Η Ήρα θυμωμένη εγκαταλείπει το Δία και αρνείται να επιστρέψει. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή τη λύση στο πρόβλημα του Δία θα τη δώσει  ο σοφός  Αλαλκομενέας από τις
 Αλαλκομενές της Βοιωτίας
 Όλο και πλησιάζει η  15η Μάιου, η ημέρα της εκδήλωσής μας. Μια εκδήλωση όπου τα παιδιά θα παρουσιάσουν κάποιους από τους μύθους επεξεργαστήκαμε στο Μυθολογικό Εργαστήρι πέρσι και φέτος.  Τα παιδιά φεύγοντας πήραν τα κείμενά τους για να ετοιμαστούν για τη πρόβα μας που θα γίνει στην επόμενη συνάντηση.

Η φράση της ημέρας ήταν " Καιρόν γνώθι"  δηλαδή μάθε να επωφελείσε τον κατάλληλο χρόνο, ειπώθηκε από τον Πιτακό τον Μυτιληναίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου