Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Τα όπλα του Ηρακλή (9)



Ο Ηρακλής έχοντας πάρει το χρησμό από τους Δελφούς, μετά το φονικό της οικογένειάς του από τον ίδιο, θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του Ευρυσθέα και θα κάνει τους άθλους που αυτός θα του ορίσει. Ήξερε ότι το έργο του  ήταν δύσκολο και επικίνδυνο. Όμως δεν ήταν μόνος του στην προσπάθειά του. Πάντα η Αθηνά θα του συμπαραστέκεται, αλλά και  άλλοι θεοί θέλησαν να τον ενισχύσουν και γι' αυτό του πρόσφεραν τα θεϊκά τους δώρα. Ο Απόλλωνας του χάρισε ένα  τόξο και μια φαρέτρα με βέλη. Ο Ερμής του δώρισε ένα  κοφτερό ξίφος. Ο Ήφαιστος ένα χρυσό θώρακα για να τον προστατεύει, ο Ποσειδώνας γρήγορα άλογα και η Αθηνά ένα πέπλο.

Όλα τα δώρα φυσικά είχαν τη βαθύτερη συμβολική του σημασία. Ήταν ιδιότητες με τις οποίες προικίστηκε ο Ηρακλής ώστε να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του.  

Αλλά και ο Ηρακλής εξασφάλισε για τον εαυτό του οπλισμό. Έκοψε ένα κλαδί αγριελιάς, το καθάρισε από τα φύλλα του και το μετέτρεψε σε ρόπαλο. Και όταν αργότερα σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας χρησιμοποίησε το δέρμα του για ένδυμα και πανοπλία. Έτσι είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που τον περιμένουν.  



Το τόξο και τα βέλη που χάρισε ο Απόλλωνας στον Ηρακλή θα τον βοηθήσουν να θέτει υψηλούς στόχους, στόχους του φωτός, εφόσον ο θεός Απόλλωνας είναι θεός του φωτός. Ο Απόλλων ταυτίζεται με το φως. Πράγματι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρχει εκ των προτέρων ένας ξεκάθαρος στόχος. Έτσι για τον Ηρακλή , αλλά και για τον καθένα μας πρέπει να υπάρχουν προκαθορισμένοι – ξεκάθαροι - στόχοι για να πετύχει το σκοπό του. Πού θέλω να πάω; Τι θέλω να πετύχω; Είναι αναγκαίο να έχουν απαντηθεί αυτά τα ερωτήματα πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι για την επίτευξη του σκοπού μας.

Ξεκινώντας έτσι έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας τι θέλουμε και που θέλουμε να φτάσουμε, μπορούμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διώξουμε τα όποια εμπόδια θα συναντήσουμε για να φτάσουμε στο σκοπό μας.

 Το ξίφος που του δίνει ο Ερμής είναι ένα εργαλείο που διαχωρίζει. Αυτή είναι η λειτουργία του. Τη διάκριση την οποία πρέπει να κάνει ο Ηρακλής αλλά και εμείς, ανάμεσα στο αληθές και στο ψεύτικο. Αληθές είναι μόνο το αγαθό.

Ο θώρακας που του προσφέρει ο Ήφαιστος είναι ένα προστατευτικό ένδυμα και φοριέται στη περιοχή του στήθους, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα της καρδιάς, αντιπροσωπεύει τη θωράκιση και την προστασία των θετικών συναισθημάτων. Μέσα στην καρδιά γενιούνται οι εμπνεύσεις που πηγάζουν από αγάπη.

Η Αθηνά προσφέρει κι αυτή ένα δώρο στον Ηρακλή, το οποίο δεν είναι όπλο, αλλά ένδυμα που φοριέται εξωτερικά. Ο χιτώνας υποδηλώνει την εξωτερίκευση της φρόνησης από τον Ηρακλή, της σοφίας και ευστροφίας σε έργα και λόγια.

Τα γρήγορα άλογα που πρόσφερε ο Ποσειδώνας στον Ηρακλή συμβολίζουν τη γρήγορη σκέψη, ιδίως εκείνη που κυριαρχεί επί των συναισθημάτων του όπως ο θεός της θάλασσας κυριαρχεί επί των υδάτων. Και ο Ηρακλής κυριαρχεί στη θάλασσα των συναισθημάτων με τα ιδανικά. Αυτά είναι εκείνα που μπορούν να μας κρατήσουν και να μη βουλιάξουμε στην απόγνωση, στη θλίψη, στην ντροπή. Έχουν την ικανότητα να μας ανυψώνουν πάνω από τους φόβους μας και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Το ρόπαλο του Ηρακλή είναι ένα όπλο που το φτιάχνει μόνος του, είναι κλαδί αγριελιάς, που το κόβει στο δάσος της Νεμέας. Προτιμάει τις περισσότερες φορές να χρησιμοποιεί αυτό παρά τα πιο εξελιγμένα όπλα των θεών. Αυτό συμβολίζει ότι ο Ηρακλής θέλει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις έστω και αν είναι κατώτερες αλλά γνωρίζει ότι πρέπει να δουλέψει πολύ ακόμα για να γίνει καλύτερος.

Η λεοντή που φορά ο Ηρακλής, το τομάρι από το λέοντα της Νεμέας, που είναι αδιαπέραστο από πέτρες, ξύλο και σίδερο υποδηλώνει ότι με τα δικά του όπλα τίθεται στην υπηρεσία της ανθρωπότητας καθαρίζοντας τη γη από θηρία και τέρατα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου