Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

" Πολύχρωμη σβούρα"







Η πρώτη συνάντηση, για τη καινούρια χρονιά, της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017.

Συντροφιά μας κράτησε το βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα  «Η πολύχρωμη σβούρα».  Μια ιστορία για τη μεταδοτική δύναμη της χαράς και της αισιοδοξίας.  

«Αν πας στη σοφίτα, λέει στο όνειρό του ο παππούς, θα βρεις μια μικρή σβούρα. Είναι καλά κρυμμένη. Περιμένει, όμως, να την ανακαλύψεις. Σφίξε τη στην καρδιά σου και σκέψου όσους αγαπάς. Ή όσους θα ‘θελες ν’ αγαπήσεις».

Η πολύχρωμη σβούρα είναι το μαγικό αντικείμενο που με τη δύναμη της καρδιάς του ο μικρός Αλέξης θα αλλάξει το άχρωμο τοπίο γύρω του σε πολύχρωμο, από τα χρώματα της χαράς. Σφίγγοντας  τη σβούρα στο χέρι του  και βάζοντάς την στο μέρος της καρδιάς ο Αλέξης βλέπει τους γονείς του να μεταμορφώνονται, από σκυθρωποί και αμίλητοι να γίνονται χαρούμενοι,  έτσι πως δεν τους έχει δει ποτέ. Ήταν το καλύτερο πρωινό του.

Στη συνέχεια, όταν ο Αλέξης μπαίνει στο  σχολικό, βγάζει τη σβούρα από την τσέπη του, τη σφίγγει πάνω του και όλα αλλάζουν. Λες και ξυπνάει από λήθαργο, ο οδηγός γυρίζει και κοιτάζει τα παιδιά. 
«Έεε, τι μούτρα ειν’ αυτά; Ελάτε! τους φωνάζει. Θα πούμε ένα τραγούδι για να ευθυμήσουμε».

Τα κτίρια που βλέπουν τα παιδιά κατά τη διαδρομής τους στο σχολείο από   γκρίζα γίνονται πολύχρωμα. Όταν τα παιδιά  καταβαίνουν από το σχολικό και μπαίνουν στο προαύλιο η  χαρά τους μεταδίδεται και στα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στο προαύλιο του σχολείου αλλά και στους δασκάλους. Όλοι είναι χαρούμενοι.

Η σβούρα, το μαγικό αντικείμενο στο τέλος αλλάζει χέρια, ο Αλέξης τη δίνει στη μικρή προσφυγοπούλα που βρίσκεται έξω από το σχολείο μαζί με τους δικούς της. Περνά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από τη ζεστασιά της καρδιάς. Και όπως λέει ο συγγραφέας:

«Η ευτυχία μας ολοκληρώνεται όταν μοιράζεται στους ανθρώπους γύρω μας. Και σε όλα τα πλάσματα του κόσμου».

Η  ιστορία αυτή στάθηκε η αφορμή για να συζητήσουμε με τα παιδιά για τη δύναμη της χαράς και πόσο μεταδοτικό συναίσθημα. Και όποτε  τη χάσουμε πρέπει μέσα μας να ψάξουμε να  βρούμε τη «μαγική μας σβούρα» και να την ξαναφέρουμε στη ζωή μας.  

Στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν μια οποιαδήποτε εικόνα που αγαπούν, ενός αγαπημένου προσώπου, ζώου, αντικειμένου … την οποία θα βάλουν στο δωμάτιό τους και όταν θα είναι στενοχωρημένα, άκεφα, έχουν δυσκολίες θα την κοιτάζουν και θα είναι η δικιά τους «μαγική σβούρα» που θα τους εμπνέει, θα τους δίνει δύναμη για να ξαναβρούν τη χαρά.   

Στην  επιλογή της ιστορίας βοήθησε η κ. Ιουλία Βελεντζα, υπάλληλος της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.


Η συνάντηση  αυτή πραγματοποιήθηκε από την εμψυχώτρια Νιαβή Βασιλική  με τη συμπαράσταση της Διώνης Πούλου











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου