Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Το μίσος της Ήρας για τον Ηρακλή και ο Θάνατος των παιδιών του (8)


Θεσπιές
Ο Ηρακλής ζούσε στη Θήβα ήσυχα με τη Μεγάρα και τα οχτώ ή όπως λένε άλλοι πέντε παιδιά τους, και τα ονόματά τους είναι: Αντίμαχος, Κλύμενος, Γλήνος, Θηρίμαχος και Κρεοντιάδης. Όμως η Ήρα, με το ακοίμητο μίσος εναντίον του Ηρακλή, θέλησε να του χαλάσει αυτή την ησυχία. Του έστειλε μια μανία για φόνο και καταστροφή. Σε μια στιγμή που κυριεύτηκε από μανία θεώρησε τη γυναίκα του και τα παιδιά τους εχθρούς, και με το τόξο τους σκότωσε καθώς και τα παιδιά του Ιφικλή. Σώθηκε ο μεγαλύτερος γιος του Ιφικλή, ο Ιόλαος, γιατί κατάφερε ο πατέρας του να τον απομακρύνει. Ακόμη απείλησε να σκοτώσει τον Αμφιτρύωνα, αλλά εκείνη τη στιγμή τον σταμάτησε η θεά Αθηνά ρίχνοντάς του μια πέτρα στο στήθος. Η πέτρα αυτή ονομάστηκε  «λίθος σωφρινιστήρ», που τον έριξε σε βαθύ ύπνο, παρόμοιο με θάνατο. Όταν ξύπνησε η μανία του τού είχε περάσει. Σαν φονιάς που ήταν έπρεπε να φύγει από την πόλη και να πάει αλλού για να εξαγνιστεί. Πρώτα πήγε στον ανεπίσημο πεθερό του, τον Θέσπιο, αφού τον καθάρισε από μίασμα του φόνου των δικών του, πήρε το δρόμο για το μαντείο των Δελφών.
Στο μαντείο πήγε για να ρωτήσει που πρέπει να αναζητήσει καινούρια κατοικία. Το μαντείο του είπε να πάει στην Τίρυνθα, στη γη των πατέρων του, και να υπηρετήσει πιστά για 12 χρόνια τον Ευρυσθέα, που βασίλευε στις Μυκήνες, την Τίρυνθα και το Άργος και να κάνει τους δώδεκα άθλους που του αναθέσει εκείνος. Όταν κάνει όλα αυτά θα αποκτήσει την αθανασία και θα ανεβεί στον Όλυμπο μαζί με τους αθανάτους. 
βασιλιάς Ευρυσθέας
Λέγεται ότι τότε για πρώτη φορά η Πυθία του έδωσε το όνομα Ηρακλής, γιατί θα αποκτούσε ατέλειωτη δόξα (κλέος) με το να δίνει ωφέλεια (ήρα) στους ανθρώπους μέχρι τότε ονομαζόταν Αλκείδης.
Όσο δύσκολοι και αν του φανούν οι άθλοι στο τέλος θα του προσφέρουν το δώρο της αθανασίας και θα γίνει η αιτία να ανέβει στον Όλυμπο μαζί με τους άλλους αθανάτους. 


Ερμηνεία

Ο Ηρακλής ήταν δυνατός όχι σώφρων. Του έχει δοθεί ένα πλεονέκτημα που απαιτεί μεγάλη σοφία και ωριμότητα για την ορθή διαχείρισή του: είχε τεράστια δύναμη, την οποία όμως δεν είχε τη φρόνηση να χρησιμοποιήσει. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του,  ξεσπά ανεξέλεγκτη και καταλήγει στον φόνο του δασκάλου του, Λίνου, και στην ωμότητα εναντίον των Μινύων. Είναι ακόμα ανώριμος, γι’ αυτό θα διαπράξει μεγάλα λάθη, θα καταφέρει σταδιακά , βήμα βήμα, άθλο με άθλο, να νικήσει τις ορμητικές δυνάμεις και τα πάθη του, τα θηρία και τα λιοντάρια, και να δρέψει ύστερα από πολύ κόπο τους χρυσούς καρπούς των Εσπερίδων.

Ερώτηση :

Συμβαίνει κάτι ανάλογο στην κοινωνία ή σε προσωπικό επίπεδο.

  •      Σε κοινωνικό επίπεδο η άσοφη χρήση των γνώσεων και των κατακτήσεων μας δημιουργεί πολλούς κινδύνους π.χ. η χρήση της  πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς   ενώ σκοπό είχε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.
  •          Σε προσωπικό επίπεδο, συμβαίνει το ίδιο κάθε φορά που έρχεται στα χέρια μας κάποιας μορφής ισχυρή δύναμη. Μπορεί να είναι χρήματα, η επαγγελματική μας θέση, γνώσεις, δόξα, δυνατότητα να επηρεάσουμε κάποιους. Μπορεί να είναι ένα σοβαρό μυστικό που μαθαίνουμε, μια κρίσιμη πληροφορία στην οποία έχουμε πρόσβαση κ.ά.  Όλες αυτές οι καταστάσεις μας δίνουν δύναμη και εξουσία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για προσωπικούς σκοπούς είτε προς όφελος των άλλων. 
  •  Και τώρα βέβαια γενάτε το ερώτημα πως θα χρησιμοποιήσεις τις ικανότητές σου και τις δυνάμεις σου για το καλό του συνόλου ή για τον εαυτό σου εις βάρος των άλλων;  

Ο Σωφρονιστήρ λίθος:  είναι η πέτρα που τον κτυπά στο στήθος και τον ακινητοποιεί, μοιάζει σαν νεκρός. Όταν ξυπνάει  ανασταίνεται και  έχει πλήρη γνώση των πράξεών του. Είναι η στιγμή του απολογισμού των πράξεων του που θα τον οδηγήσει σε μια άλλη ζωή. Ο Ηρακλής θα γίνει σώφρων, δηλαδή θα έχει σώας τας φρένας, θα έχει φρένο, εγκράτεια και μέτρο υποτάσσοντας τα πάθη του.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου