Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Άστρα, αστερισμοί πλανήτες


 Αν μια ανέφελη νύχτα  ρίξουμε το βλέμμα μας στον ουρανό θα δούμε χιλιάδες αστέρια να τρεμοσβήνουν. Τα περισσότερα από αυτά τα φωτεινά ουράνια σώματα είναι άστρα όπως και ο Ήλιος μας και φαίνονται τόσο μικρά λόγω της τεράστιας απόστασης από τη Γη. Λίγα και κοντινά  σε μας ουράνια σώματα αποτελούν τους πλανήτες, σαν τη Γη μας, και τους δορυφόρους των πλανητών, σαν τη σελήνη.

Νότιο ημισφαίριο
Οι πλανήτες είναι πάρα πολύ μικροί σε σχέση με τις διαστάσεις του Ήλιου και δεν είναι άστρα, αλλά μικρά ετερόφωτα ουράνια σώματα, που φαίνονται φωτεινά επειδή ανακλούν το φως του Ήλιου. Λέγοντα πλανήτες από την αρχαία λέξη πλάνητας , που σημαίνει περιπλανώμενος, διότι οι πλανήτες φαίνονται να μετακινούνται, σε σχέση με τα χιλιάδες άστρα του ουρανού που μοιάζουν ακίνητα. Αυτά οι αρχαίοι Έλληνες τα έλεγαν « απλανή άστρα». 
Βόρειο ημισφαίριο
Κοιτάζοντας τον αστροστόλιστο  ουρανό νομίζουμε ότι τα αστέρια είναι άπειρα και σκορπισμένα τυχαία στο διάστημα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα αστέρια που μπορούμε να διακρίνουμε με τα μάτια μας, ούτε άπειρα είναι, ούτε σκορπισμένα άτακτα είναι.
Στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, που βρίσκεται και η Ελλάδα μπορούμε να δούμε περίπου 3.000 άστρα. Στο Νότιο ημισφαίριο περίπου 2.000 άστρα διαφορετικά από τα προηγούμενα, δηλαδή συνολικά και στα δυο ημισφαίρια μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι 5.000 διαφορετικά άστρα.


Ινδικό ύφασμα  με παραστάσεις
Τα άστρα ακτινοβολούν μέρα και νύχτα, δεν διακρίνονται όμως την ημέρα λόγω της τεράστιας ακτινοβολίας του Ήλιου. Τα άστρα πάνω στον ουρανό σχηματίζουν μεταξύ τους, αν τα ενώσουμε με νοητές γραμμές, διάφορα γεωμετρικά σχήματα, όπως τρίγωνα τετράπλευρα, πολύγωνα και σταυρούς. Όλα αυτά τα συμπλέγματα των άστρων ονομάστηκαν αστερισμοί, που η πλούσια μυθολογία τους συνέδεσε με την ύπαρξη θεών, ηρώων, μυθικών ζώων και πραγμάτων. 



Βόρειο ημισφαίριο







νότιο ημισφαίριο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου